Zadzwoń do nas: 665 622 033

Szkolenia z zakresu parzenia kawy

Polski rynek kawowy coraz szybciej się rozwija oraz rośnie moda na spożywanie tkz. "małej
czarnej". Kawiarnie przezywają oblężenie, stają się modne dlatego też powstają wszędzie,
wyrastają jak grzyby po deszczu. Wraz ze wzrostem zapotrzebowania na filiżankę kawy, wzrasta
oczekiwanie konsumenta co do jakości serwowanego napoju, co przekłada się na
wykwalifikowany personel.

Przeszkolony, wykwalifikowany personel posiadający praktyczną jak również teoretyczną wiedze na temat kawy
podwyższa jakość serwowanej kawy jak i napojów na jej bazie. Z myślą o tym prowadzimy szkolenia z zakresu parzenia kawy,
powstał osobny dział, w którym będą mogli państwo zgłębić niezbędną wiedzę do pracy w kawiarni.

 

Barista Basic

 

 

CZĘŚĆ TEORETYCZNA

Kultura kawy

  • Historia kawy
  • Kawowiec – wiadomości ogólne
  • Gatunki (arabika, robusta)
  • Metody zbierania
  • Obróbka ziarna kawowca
  • Sposoby palenia kawy
  • Producenci

Espresso

  • Zasada 4M
  • Definicja espresso
  • Cechy idealnego espresso
  • Czynnik wpływające na espresso
  • Rozpoznawanie poprawnego espresso
  • Rodzaje espresso
  • Kawy na bazie "królowej wszystkich kaw"

 

CZĘŚĆ PRAKTYCZNA

Podstawy baristy

  • Charakterystyka ekspresu ciśnieniowego
  • Ustawienie młynka do kawy
  • Akcesoria baristy
  • Proces przygotowania espresso (dozowanie, poziomowanie, ubijanie)
  • Ekstrakcja (zasady)
  • Technika spieniania mleka
  • Napoje na bazie espresso
  • Dodatki smakowe do kaw

 

CZAS TRWANIA

2 dni po 6 godz.

Zaliczenie

TEST KOŃCOWY
DYPLOM UKOŃCZENIA KURSU

 

 

 

Barista Basic

 

 

TEORIA I PRAKTYKA

  • Przygotowanie do pracy
  • Idealne espresso
  • Dobór mleka
  • Techniki spieniania mleka
  • Metody rysowania mlekiem
  • Wzory z pomocą Latte Pen Art.
  • Wzory z sosem czekoladowym
 

 

CZAS TRWANIA

6 godz.

Zaliczenie

TEST KOŃCOWY
DYPLOM UKOŃCZENIA KURSU